Властите на Бахамските острови започнаха най-голямата евакуация в историята на страната заради урагана Ирма, предаде Асошиейтед прес.

Дни след опустошителния „Харви” в Тексас, сега Бахамите и Флорида се готвят за нова стихия.

Губернаторът на американския щат Флорида Рик Скот въведе режим на извънредно положение на територията на всички 67 щатски окръга.

В първите, връхлетени от урагана острови Антигуа и Барбуда, властите призоваха хората да не излизат и спряха електричеството. Призивът към населението завършва с думите "И нека Бог пази всички нас!". 

Снимка: Reuters

Властите на френско-холандския остров Сен Мартен и на френския остров Сан Бартелеми, които са част от Антилския архипелаг, предупреждават за вълни с височина 12 метра и за опасност от голямо заливане на крайбрежните райони, предаде Франс прес.

Очаква се ураганът да премине през Американските и Британските Вирджински острови, Пуерто Рико, Доминиканската република, Хаити и Куба, преди да достигне Флорида през уикенда. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече обяви извънредно положение за Флорида, Пуерто Рико и Вирджинските острови, предаде АП.

Стихията се придвижва напред със скорост 24 километра в час и с вятър със скорост 297 километра в час. Поривите му достигат 360 километра в час.

Снимка: Reuters

Над 7000 членове на Националната гвардия са мобилизирани да съдействат на властите при извършване на спасително-издирвателни операции, ако е необходимо. Издадена е заповед за евакуация на жителите на островите край бреговете на Флорида. Магистралите в щата ще станат временно безплатни за хората, евакуиращи се от стихията.

Снимка: Reuters

Американският Национален център за ураганите обяви Ирма за най-силния от всички урагани, наблюдавани досега в Атлантическия океан, извън пределите на Карибския басейн и на Мексиканския залив, където по-принцип водата е по-топла и подхранва по-мощни стихии. Според прогнозите на центъра Ирма ще достигне до Пуерто Рико в сряда вечерта, а до южните части на Флорида сутринта в неделя.