Докато еврозоната тръпне в очакване какво ще се разберат Гърция и нейните кредитори, журналистът от Politico Тара Палмери публикува в Twitter списък с конкретни искания на Еврогрупата към Атина.

Става въпрос за общо 12 точки, от които 7 трябва да влязат в конкретни законови текстове до 15 юли.

Най-спешните са актуализация на ДДС, разширяване на данъчната база, постигане на устойчивост на пенсионната система, приемане на Граждански процесуален кодекс, гарантиране независимостта на статистическата служба ЕЛСТАТ, пълно прилагане на автоматичните мерки за икономии и транспониране на директивата на ЕС за възстановяване и преструкториране на банките.

Останалите пет точки от исканията трябва да бъдат приети от парламента и да влязат в сила „в удовлетворяващо ясен срок”. Те включват приватизация на електроразпределителната мрежа, решителни действия по лошите кредити, гарантиране независимостта на приватизационната агенция, деполитизация на администрацията и връщане на представители на Тройката в Атина.

Според различни информации, освен това може да се наложи държавни активи за 50 млрд. евро да бъдат прехвърлени в базиран извън Гърция фонд като гаранция за провеждането на реформи. Все още не е отпаднала и германската идея южната ни съседка за 5 години да разчита само на хуманитарна помощ от Европа.

Дали ще се стигне до решение, зависи от ръководителите на страните, които използват единната валута. Изтеклите предложения са резултат от обсъжданията на финансовите министри, които почти 24 часа търсиха коненсус по гръцкия въпрос.

Анализатори коментират, че 12-те предложения в този си вид са практически неизпълними заради изключително късите срокове.

Целта на тежките преговори е да се намери изход от изключително сложната ситуация, в която попадна свръхзадлъжнялата Гърция. Банките й са затворени, а има плащания за милиарди по дълговете си през следващите седмици.

На практика Атина се върна на масата за преговори с предложението на кредиторите, което беше отхвърлено на референдум. Въпреки това, Германия и ред други страни не вярват, че Алексис Ципрас наистина е склонен да проведе реформи.

Вечерта се проведе и неформална среща с участието на гръцкия премиер, Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Неназовани високопоставени представители я определят пред журналисти като изживяване, доста подобно на симулираното давене, прилагано в Гуантанамо.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер