Въоръженият конфликт, при който загинаха хиляди и бяха разселени повече от милион души в Южен Судан, ескалира и достига нови нива на междуетническо насилие. Примирието, подписано през януари, не успя да спре сраженията, които според правителствени и бунтовнически източници са се засилили през последните две седмици, пише ДПА.

„Имаше много боеве и тежък артилерийски обстрел" в богатите на петрол северни щати Горен Нил и Джонглей, заяви пред ДПА говорителят на бунтовниците Лул Руай Коанг. Контролът над петролните полета е от критично значение, защото Южен Судан получава около 90 на сто от приходите си от нефт. „Вече сме в пълномащабна война", заяви Коанг.

Зверствата на етническа основа започнаха и от двете страни - племето динка на президента Салва Киир и племето нуер на бунтовническия лидер Риек Мачар - скоро след като конфликтът избухна в средата на декември.

Клането на над 200 цивилни в северния град Бентиу обаче, извършено по-рано този месец, според слуховете - от бунтовници, „хвърля Южен Судан в ново измерение на ужаса", смята Скай Уийлър, експерт по Южен Судан от организацията „Хюман райтс уоч".

Откакто Южен Судан получи независимост от Судан през 2011 г. след гражданска война, продължила две десетилетия, бе създадена администрация, бяха построени училища, болници и бе подобрено водоснабдяването. Всичко това сега може да бъде разрушено, предупреди германската благотворителна организация „Мизереор".

Конфликтът започна като борба за власт между Киир и неговия бивш заместник Мачар. На 15 декември избухна сблъсък между представители на динка и нуер в президентската гвардия, което даде началото на конфликт с етнически измерения.

Динка и нуер са най-големите сред над 60 етнически групи в Южен Судан, което ги прави поне една четвърт от шестмилионното население. От векове те си крадат добитъка един от друг. Най-дълбоките семена на омразата обаче бяха посети по време на гражданската война със Севера, когато южносудански политици, съревноваващи се за власт - както и правителството в Хартум -
насъскаха етническите групи една срещу друга.

„Мнозина от двата милиона души, които загинаха в гражданската война, бяха южносуданци, убити от свои сънародници", заяви Уийлър. „Никой не бе държан отговорен за тези престъпления, затова хората с власт и оръжие започнаха да вярват, че могат да правят всичко, без да има последици".

Убийствата, които шокираха най-силно международната общност в сегашния конфликт, бяха извършени в Бентиу, след като бунтовниците го завзеха в средата на април. „Купища тела бяха намерени мъртви в джамия, пациенти бяха убити в болница, имаше десетки застреляни и убити по улиците и в църква", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Според съобщения, нападателите са взели под прицел хора от племето динка и представители на нуер, които не подкрепят бунтовниците, както и судански търговци, заподозрени, че подкрепят правителството.

ООН съобщи за радио предавания, в които се призовават бунтовниците да изнасилват жени от други етнически групи. „За пръв път ставаме свидетели на нещо подобно", каза Уийлър.

Радио емисиите събудиха спомените от геноцида в Руанда от 1994 г., когато бяха убити около милион тутси и умерени хуту. Тогава радиото изигра важна роля в започването на масовите кланета. „Как да не се опасяваме от това в Южен Судан да стане нова Руанда", попита Уийлър.

Бунтовниците отричат цивилни да са били убивани в Бентиу. „Хората, укрили се в джамията, са били бойци, съюзени с правителството", каза Коанг. Колкото до изпълнените с омраза послания – „не знаем кой е говорил по радиото. Проучаваме внимателно този въпрос", допълни той. Само няколко дни след убийствата в Бентиу, младежи динка, подкрепящи правителството, нападнаха център на ООН за настаняване на хора от племето нуер в град Бор. При атаката бяха убити най-малко 60 души.

Киир уволни тази седмица началниците на армията и разузнаването. Твърди се, че го е направил, за да успокои бурните международни реакции след убийствата в Бентиу и Бор, макар официална причина да не бе посочена. Повече от милион души са избягали от домовете си и са се укрили в бежански лагери и в бази на ООН, която има около 8000 души мироопазващ контингент в Южен Судан и съседни държави.

Стотици хиляди се крият в горите, обясни пред ДПА Кристофър Локиър от организацията „Лекари без граници". „След масовите убийства в Бентиу броят на хората, търсещи подслон в местни бази на ООН, се увеличи от 6000 на 22 000", каза той. Ако не бъде доставена още помощ за Бентиу, „ситуацията може да се превърне в хуманитарна катастрофа за дни", предупреди Локиър.

В момент, когато фермерите са възпрепятствани да се грижат за реколтата си, около милион южносуданци са изправени пред глад, предупреждава ООН.

Правителството и бунтовниците се обвиняват взаимно за нарушаването на примирието. Правителството съобщи, че оттегля обвиненията в държавна измяна срещу четирима поддръжници на Мачар. Това бе интерпретирано като жест на помирение, но много наблюдатели останаха скептични.

Примирието, сключено под международен натиск „никога не е било вземано на сериозно" от враждуващите страни, заяви Уийлър. „Необходимо е международната общност да се захване много по-сериозно с въпроса, ако искаме да избегнем ужасни последици за далечното бъдеще на Южен Судан", препоръчва той.