Пътник в самолет от Етиопия до Швеция, скрит в багажното отделение, оцеля по време на осемчасовото пътуване, предаде ДПА. Поискал е убежище.

24-годишният мъж е открит при разтоварването на багажа от самолет на Етиопските авиолинии, пристигнал рано сутринта на стокхолмското летище Арланда. Извикани са полицаи и линейка, но след прегледа е установено, че нелегалният пътник е в добро състояние.

„Според информацията, която имам, той се чувства добре. Имал е късмет – в товарните зони температурата може много да падне, няма и достатъчно кислород. Когато го открихме, осигурихме му медицинска сестра, изпи чаша топъл чай и го предадохме на полицията”, разказа говорител на летище Арланда Хенрик Келфве.

С помощта на преводач младият мъж обяснил на полицаите, че се е скрил в багажното отделение в етиопската столица Адис Абеба.

Въпреки драматичния начин на пътуване, пътникът без билет ще бъде третиран като останалите кандидати за убежище. Агенцията по миграцията ще обработи молбата му. Етиопецът не е заподозрян в извършване на престъпление.