Естония отваря електронно посолство в Люксембург
„Това е първото посолство за електронни данни в света”, обясни естонският премиер Юри Ратас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Талин
Снимка: iStock

Естония ще отвори електронно посолство в Люксембург през 2018 г., за да съхранява там своите бази данни.

В него ще се съхраняват данни за данъците, недвижимите имоти, търговските предприятия, документите за самоличност, пенсиите, законодателството и преброяването на населението.

Естония ни повежда към дигитално бъдещеЗадачите на новия председател на Съвета на ЕС са тясно свързани с новия български еврокомисар

„Това е първото посолство за електронни данни в света”, обясни естонският премиер Юри Ратас, чиято страна е най-технологично развитата в ЕС. Повечето обществени услуги в Естония са достъпни на специален портал в интернет, а електронното гласуване е въведено от 2005 г.

Залата със сървъри ще е под засилена охрана и ще съхранява важна информация на естонското електронно правителство, които ще останат достъпни дори ако системата на националната територия излезе извън строя.

В Естония учат киберсигурност още в училище95% от държавните услуги в страната се извършват онлайн

„Това е част от т.нар. ежедневна дигитална хигиена в нашите все по-дигитализирани общества”, пише в декларация на естонския премиер, който подписа с люксембургския си колега Ксавие Бетел споразумение за съхраняването на естонскитке данни.

Естония има консулство в Люксембург, но посланикът ѝ в тази страна живее в Брюксел. Електронното посолство няма да е свързано с това в Брюксел, нито с консулството в Люксембург.

По материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре