На 1 юли Естония пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Балтийската държава ще води Европа по време на особено динамичен период за съюза – преговорите за брекзит тепърва започват, а развитието на проекта за газопровод „Северен поток 2” може да бъде сериозна ябълка на раздора.

Приоритетите на Талин обаче са насочени в друга посока. Като държава, която е сред водещите в развитието на новите технологии, Естония ще се стреми към създаването на дигитална Европа.

Важна част от естонските планове е утвърждаването на свободното движение на информация като основен принцип на ЕС (заедно с движението на хора, стоки, услуги и капитал). Акцент ще бъде поставен на трансграничната цифрова търговия и услуги, които значително ще улеснят гражданите на Европа.  

Именно в тази обстановка българката Мария Габриел беше избрана за еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. С оглед на факта, че България ще е следващата държава председател на съвета на ЕС, сътрудничеството между Габриел и Естония може да бъде изключително полезно не само за ЕС, но и за България.

Естония е пионер в разработването на електронното правителство и може да се похвали с електронна система, която позволявана гражданите ѝ да гласуват спокойно и сигурно от домовете си – нещо, от което Бълглария може да почерпи опит.