Необходимо е да се намери общоевропейско решение на бежанската криза. Това каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан след срещата на министрите на външните работи от ЕС и страните-кандидатки в Амстердам.

Трябва да избегнем ситуацията в която, страните от Западните Балкани, които са кандидати за членство да се превърнат в паркинг за бежанците, каза Хан. Според него решенията, които се вземат от отделни държави по този проблем може да доведат до "ефекта на доминото".

"Шенген символизира Европа. Не трябва да позволим неговият разпад", каза още еврокомисарят.

След срещата македонският министър на външните работи Никола Попоски съобщи, че "контролът на македонско-гръцката граница за защита от бежанската вълна вече е реалност". "Страните дадоха положителна оценка за нашата роля в тази криза и ни определят като конструктивен партньор. Но, това което е много важно за нас и трябва да се подчертае е фактът, че ние успяхме да убедим европейските ни партньори, че Република Македония е страна, на която може да се разчита.

През изминалия период положихме сериозни усилия за справяне с мигрантската криза. Контролът на македонско-гръцката граница вече не е просто само един план, а реалност", каза Попоски и поясни: "Ние доказахме, че не сме в ситуация да чакаме да се изготвят планове и да се търси финансиране. Ние въведохме всички онези мерки, които Европа очакваше от нас. Всичко това стана с наши средства".

По-рано днес унгарският дипломат №1 Петер Сиярто отправи тежки обвинения срещу Гърция по отношение на бежанската криза.

За всички е видно, че на този етап южната граница на Шенген не е защитена и, ако Гърция не е в състояние да защити Шенгенското пространство и отказва да приеме помощ от ЕС, тогава трябва да създадем нова защитна линия и тя очевидно се намира в България и Македония.

Това заяви пред МИА унгарският министър на външните работи Петер Сиярто преди началото на министерската среща в Амстердам на 7-те страни от ЕС, на която присъстват и министрите от т.нар. Балкански път на мигрантите.

"Надявам се, че ще постигнем някакъв напредък, защото липсата на решение предизвиква известно недоволство. Всички говорят за защита на външната граница, но в същото време нищо не се случва. Според мен трябва да сложим точка на това", каза още Сиярто и изрази надеждата, че "Шенген ще оцелее, защото това е в интерес на всички".

"Трябва да отдадем заслуженото признание на Република Македония, защото тази държави направи много за защитата на Шенген и ЕС, без да е част на нито една от тези две организации... Ние сме длъжни да помогнем на Македония и Унгария това нещо вече го прави. Изпратихме наши полицаи, но може да помогнем и с инфраструктурни проекти", каза още унгарският дипломат №1.