"Горещи точки" са места по външните граници на ЕС или регион под изключителен мигрантски натиск, който е поискал помощ от Общността. Това се посочва в изложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския съвет снощи.

Съдържанието на документа бе разпространено днес от комисията. Това определение е третото поред, като досега под "гореща точка" първоначално се предвиждаше да се разбира място извън ЕС, където мигранти биват регистрирани.

Според последвалото второ и официално определение, "гореща точка" бе "не място, а спомагателен екип от европейски експерти, изпратени в държава от ЕС по нейно желание, за да подпомага процеса по регистрацията на подлежащите на разселване мигранти и определянето на онези, които следва да бъдат експулсирани".

Юнкер снощи е посочил, че "горещите точки" за момента са 11 - шест в Южна Италия и пет по гръцките острови край границата с Турция. Той е съобщил, че вече има разселени мигранти от Италия и Гърция, както и от схемата на ООН (пристигнали в държави извън ЕС). Юнкер е добавил, че вече са извършени и първите експулсирания на мигранти, които не могат да получат статут на закрила в ЕС.

Председателят на ЕК е уточнил, че все още повечето държави от ЕС (22) не са съобщили с какви възможности за прием на мигранти разполагат по схемите за квотно разселване на 160 хиляди души. Той е настоял всички държави от ЕС да връщат обратно мигрантите от Пакистан.