Съветът на ЕС днес изпълни решението на Европейския съвет от 14 декември и удължи действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 юли догодина.

В съобщение по този повод се отбелязва, че решението е свързано с докладите, представени пред Европейския съвет от президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел за изпълнението на споразуменията от Минск. Съветът днес е утвърдил удължаването на санкциите с единодушие.

Санкциите бяха първоначално въведени на 31 юли 2014 г. за една година в отговор на действията на Русия, свързани с Украйна. В обхвата на санкциите попадат финансовият сектор, енергетиката, отбраната и изделията с двойно предназначение.

За още шест месеца се ограничава достъпът до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества.

Продължава забраната за износ и внос на оръжия, установява се забрана за износ на изделия с двойно предназначение, за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия.

Руската федерация остава без достъп до някои технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на нефт. Запазва се до 15 март забранителният списък за издаване на визи и за запориране на имущество срещу 150 руснаци и 38 руски организации.

Санкциите, свързани с незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол, остават в сила до 23 юни догодина, предаде БТА.