Съветът на ЕС по външни работи съобщи, че удължава с шест месеца прилагането на ограничителните мерки спрямо физически лица и организации в Русия и Украйна във връзка с действията срещу териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, съобщават световните агенции.

Според външните министри на страните от общността, няма основания за промяна на режима на санкциите.

Мерките включват замразяване на имущество и забрана за пътуване на 146 граждани и 37 организации. Действието на санкциите бе удължено до 15 март 2017 г. с писмена процедура, се уточнява в съобщението.

В "черния списък" влизат представители на ръководството на Руската федерация, руски политици, бизнесмени и представители на силовите ведомства, както и практически всички членове на ръководствата на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна.

Евроминистри в спорния регион

Външните министри на Германия и Франция посетиха днес Източна Украйна, часове след като подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските въоръжени сили обявиха примирие в конфликта.

„От шест месеца имаме стагнация и това влоши ситуацията по сигурността", каза днес пред журналисти германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в град Славянск. По думите му оръжията трябва да замлъкнат и от двете страни.

 

Жан-Марк Еро и Щайнмайер бяха сутринта в Краматорск - друг град под контрола на украинските сили, близо до фронтовата линия. Отивайки към сграда, в която работят наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), те бяха посрещнати от 40-ина демонстранти, които протестираха срещу идеята да се даде автономен статут на сепаратистките Донецка и Луганска област, съобщи "Франс прес".

 

Снимка: Reuters

"Не повтаряйте Мюнхен 1938 г.", скандираха демонстрантите, правейки алюзия с конференцията, на която европейските демокрации отстъпват пред нацистка Германия.

Служителите на ОССЕ представиха на двамата министри работата си по наблюдаването на примирието. Те съобщиха, че извършват между 70 и 100 патрула на ден по 487-километровата фронтова линия. Щайнмайер достави нова екипировка на наблюдателите, включително 1200 чифта нови ръкавици, бинокли, джипиеси и облекло.