Санкциите на Европейския съюз срещу Русия ще бъдат продължени за още шест месеца, съобщи френският външен министър Жан-Марк Еро пред журналисти в Брюксел, където се провежда редовна среща на външните министри от ЕС.

Париж обаче иска да има дискусия по въпроса за санкциите на предстоящата в края на месеца среща на върха на съюза в Брюксел, добави той, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Дискусията е необходима, за да се разбере, че ако има някакво движение напред, то можем да направим насрещна крачка, каза Еро.

"Целесъобразността на тези санкции ще се определя на ниво правителствени и държавни ръководители. Ние не сме съгласни с автоматично продължаване на санкциите, искаме да има дискусия", подчерта френският външен министър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се обяви за продължаване на санкциите, наложени на Русия заради ролята й в украинската криза. "По моя преценка санкциите не трябва да бъдат отменяни, преди Русия да промени поведението си. Вярвам, че по този въпрос има широко съгласие в ЕС", каза той в интервю, цитирано от Ройтерс.

Агенцията припомня вчерашно изказване на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че ЕС трябва постепенно да започне да отменя санкциите, ако има значителен прогрес в мирния процес в Украйна и ако Русия показва, че изпълнява своята роля в реализацията на Минските мирни споразумения.