Страните от ЕС се споразумяха незабавно да затегнат проверките на всички пътници, включително европейски граждани, които ще преминават по външните граници на шенгенското пространство.

Мерките бяха предприети след парижките атентати от 13 ноември.

Вътрешните министри от 28-членния Европейски съюз също подкрепиха призива на Франция за основно преразглеждане на Шенгенското споразумение, за да се даде възможност на "системно" контролиране на гражданите на ЕС по границите, заявиха европейски източници.

"Взехме твърди, оперативни решения, които трябва до края на годината да дадат резултати в трите главни области: данни за пътниците в самолетите, огнестрелните оръжия и контрола по външните граници", заяви министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов.

Новите мерки за сигурност, след атаките в Париж включват увеличение на наблюдението, затягане на контрола върху оръжията и граничните проверки в Шенгенската зона.

По време на срещата в Брюксел министрите са се съгласиха „да въведат незабавно необходимите систематични и координирани проверки на външните граници, включително и на индивиди, които упражняват правото си на свободно придвижване”.

Новите предложения най-вероятно ще включват рутинно сверяване с бази данни с предполагаеми престъпници.

Някои от заподозрените в участие в парижките атаки са пътували до Сирия и обратно, без да бъдат засечени. Френските власти заявиха многократно, че някои джихадисти са използвали бежанските потоци от Близкия изток, за да се придвижат незабелязано през границите.

От европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс" се очаква по-добро съдействие в борбата с тероризма.

Германският вътрешен министър Томас де Мейзиер заяви, че ЕС трябва да засвидетелства пред френските власти и френския народ, че е решен на категоричен отговор на терористичната дейност. По думите му е от жизнена важност националните служби за сигурност да споделят повече информация помежду си.

Европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулус заяви на срещата, че ЕК ще предложи създаването на „Европейска разузнавателна агенция”.

Вътрешните министри и тези на правосъдието ще потърсят и общо решение до края на годината за споделяне на данните на пътниците в самолети. Приемането на програмата с т.нар. резервационни данни на пътниците дълго се отлага от Европейския парламент, заради дебати по поверителността на личната информация.

Френският министър на външните работи Бернар Казньов настоя за това на извънредната среща, след като джихадистки атаки, планирани в Белгия, доведоха до смъртта на 129 души в Париж миналия петък. Отговорността за нападенията пое „Ислямска държава”.

"Срещата е необходима, защото Европа изгуби прекалено много време в решаването на неотложни въпроси", заяви Казньов.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел