Държавите от Европейския съюз ще разполагат с бюджет от 3,1 млрд. евро за програмите си за предоставяне на убежище и за интеграция на емигрантите до 2020 г. Това стана ясно, след като в петък Европейският парламент подкрепи новия Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за следващите 7 години.

Документът регламентира и начини за стимулиране на солидарното разпределение на тежестта от бежанската вълна между държавите от ЕС. Това беше един от основните проблеми на България през миналата година заради близостта на страната до конфликтния регион и позицията й на външна граница на Общността.

В одобрения документ са изброени и минималните суми, които всяка страна от ЕС ще може да получи за тези политики. Депутатите приеха и новия Фонд за вътрешна сигурност, предназначен да подобри наблюдението на границите и полицейското сътрудничество.

746 млн. евро от общия бюджет са предвидени за програми на ЕС и други действия. Страните-членки ще могат да получат 2,4 млрд. евро, от които поне 20% трябва да бъдат изразходвани за мерки за предоставяне на убежище..
Европейските държави ще трябва да предоставят детайлни обяснения, ако искат да отделят по-малко средства за тези мерки. Онези пък, които имат структурни проблеми в областта на настаняването, инфраструктурата и услугите обаче няма да могат да отделят по-малко от 20% за мерки, свързани с предоставянето на убежище.

За да се засили солидарността между страните членки в предоставянето на убежище, държавите ще могат да получават финансиране от фонда „Убежище, миграция и интеграция“, ако приемат бежанци от други държави членки или от страни извън ЕС.

Държавите, които приемат бежанци в рамките на програмата за презаселване на ЕС, ще могат да получат еднократна сума в размер на 6000 евро за всяко презаселено лице. Сумата може да нарасне до 10 000 евро, ако става въпрос за лица в неравностойно положение или лица, идващи от приоритетните области (като Сирия или Украйна).

2,8 млрд. евро е общият бюджет на Фонда за вътрешна сигурност (ISF) за настоящия програмен период. Той е предназначен за подобряване на граничния контрол и предотвратяване на престъпността.

Тези средства ще бъдат използвани за изграждане на инфраструктура, необходима на граничните контролно-пропускателни пунктове и за наблюдение на границите.

Този фонд също така ще финансира и изграждането на IT- системи, отговарящи на изискванията на Европейската система за наблюдение на границите (EUROSUR), както и действията, насочени към ефективно управление на миграционните потоци, обработка на заявленията за визи и за консулско сътрудничество.

По линия на инструмента за финансова подкрепа за полицейско сътрудничество, предотвратяване и борба с престъпността и управлението на кризи през следващите 7 години ще бъдат отпуснати общо 1 млрд. евро, които ще се използват главно за превенция на престъпността, борбата с трансграничната, тежката и организираната престъпност, включително тероризма и засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи на национално и европейско ниво.

Документът предвижда контролът за правилното изразходване на средствата да се гарантира чрез изненадващи проверки на място.

Европейското финансиране на национални проекти като цяло ще бъде до 75% от общия бюджет на проектите, но ще може да бъде увеличено до 90% в някои случаи, например, когато натискът върху бюджета на дадена държава-членка може да постави конкретен проект в риск.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас