Европейската комисия предложи днес мерки, с които терористите да бъдат лишени от средствата за извършване на нападения, предаде БТА.

В краткосрочен план комисията предлага ограничаване на достъпа до вещества, които се използват за производството на самоделни взривни устойства. Предлага се също план за действие за повишаване на готовността, устойчивостта и съгласуването в ЕС срещу нападения с химически, биологични, радиологични и ядрени вещества. Комисията отбелязва, че вероятността от такива нападения е малка.

Предвижда се към Европол да бъде обособен научен център за защита от тези видове оръжия.

Предлага се също разширяване на възможностите властите да разшифроват данни при разследвания и неказателни дела, без да се допуска отслабване на криптирането на по-общо равнище и без да се засяга голям или произволен брой хора. Комисията ще разгледа съществуващите пречки за достъпа до данни за финансови сделки в ЕС в опит за пресичане на финансирането на тероризма. 

Предложените мерки целят премахване на пропуските, открити при неотдавнашните терористични нападения в Европа. Обществените и оживените места все по-често са мишена за терористите, за което свидетелстват неотдавнашните нападения в Барселона, Лондон, Манчестър и Стокхолм, пояснява ЕК. 

Комисията съобщи, че предоставя 18,5 милиона евро от фонда за вътрешна сигурност за проекти за подобряване на защитата на обществените места. Догодина ще бъдат отпуснати още 100 милиона евро в подкрепа на градовете, които инвестират в решения в областта на сигурността.

Догодина ЕК ще издаде нови насоки за подпомагане на държавите при разрешаването на въпросите, свързани със защитата на обществените места. Предвижда се частните дружества да бъдат при

влечени в опазването на сигурността например в търговските центрове, на концерти и спортни обекти. 
ЕК препоръчва на Съвета на ЕС да разреши започването на преговори за преразглеждане на споразумението за резервационните данни на пътниците с Канада, в съответствие с всички изисквания на Европейския съд. Комисията предлага да се разшири сътрудничеството на Европол с външни за ЕС държави. Предвижда се започването на преговори за споразумения с Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция за обмен на лични данни с Европол за предотвратяване и борба с тероризма и тежките престъпления.

Комисията отбелязва, че работи по създаването на бъдещо европейско звено за разузнаване до 2025 година.