Лидерите на Европейския съюз обсъждат в Брюксел споразумение с Турция, което предвижда сериозна финансова помощ за Анкара и сближаване на отношенията срещу това притокът на мигранти към Стария континент да бъде ограничен, предаде „Ройтерс”, като се позова на чернова на документа.

Според агенцията, турският президент Реджеп Таийп Ердоган осъзнава колко отчаяно Европа търси решение на бежанската криза и поради това поддържа изключително твърда позиция в разговорите си с 28-те. Така в замяна на подкрепата в тежкия за ЕС момент, Анкара може да получи възможност за подновяване на забуксувалите преговори за прием в общността.

„Двете страни незабавно ще повишат сътрудничеството си по отношение на мигрантите, които не се нуждаят от международна закрила, като ще предотвратят пътуването им към Турция и ЕС. Това ще стане чрез прилагане на установените двустранни правила за реадмисия и бързото връщане в страните на произход на мигрантите, които не се нуждаят от международна закрила”, се посочва в работната версия на споразумението.

То предвижда Турция да получи 3 млрд. евро, с които да подобри условията на живот на 2.2 млн. сирийци, живеещи на нейна територия. Целта е те да са по-слабо мотивирани да се качат на лодки и да тръгнат към близките гръцки острови. Освен това, от Анкара се очаква да затрудни пътуването на афганистанци и други азиатци през нейна територия към границите на ЕС.

Турция, която до момента е похарчила около 4 млрд. евро заради сирийските имигранти, настоява за още пари. Черновата на предложението оставя вратата отворена за по-голяма финансова помощ.

Освен това, визовите ограничения за турските граждани, пътуващи в шенгенски страни ще отпаднат през октомври 2016 г. Вероятно още преди това преговорите за присъединяването на Турция към ЕС ще бъдат подновени, въпреки липсата на решение по редица въпроси – като непризнатата турска република в Северен Кипър и сериозните проблеми на Анкара с правата на гражданите, свободата на медиите и независимостта на съдебната система.

Коментарите на лидерите

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че споразумение между ЕС и Турция ще помогне мигрантският поток да бъде поставен в юридическа рамка вместо неконтролируемия наплив сега, предаде Ройтерс.

"Основна част от този план за действие ЕС-Турция ще бъде как можем да заменим нелегалната миграция с легална миграция, как можем да подобрим положението на бежанците вътре в Турция", каза Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също говори преди срещата, като изтъкна, че ЕС трябва да постигне споразумение с Турция за разрешаване на миграционната криза.

"Само заедно ние ще можем да спрем миграционните потоци. Трябва ни споразумение с Турция", изтъкна Юнкер, цитиран от ТАСС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че никакво споразумение с Турция няма да е достатъчно, за да се справи Европа с най-тежката миграционна криза след Втората световна война, ако блокът не контролира строго външните си граници. "Ще повтарям това отново и отново: без контрол на външните граници Шенген ще стане история", заяви Туск.

Президентът на ЕС добави, че днешната среща в Брюксел трябва да активизира отношенията между ЕС и Турция, която по думите му е ключов партньор на ЕС в борбата срещу тероризма и има важна роля както в сирийския въпрос, така и в ситуацията в Кипър.