ЕС ще изпрати следващата седмица в Анкара експертна група за решаване на последните оставащи проблеми за въвеждане на безвизов режим с Турция, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е на посещение в Турция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Постигнат е добър напредък в преговорите за визите с премиерите и с турския външен министър, подчерта той.

Всички демонстрираха решимост за отстраняване на последните препятствия пред визовата либерализация. Експертна група на ЕС ще замине за Анкара още следващата седмица, за да работи по въпроса, каза той.

Отмяната на визите за турски граждани при краткосрочни пътувания в ЕС е част от по-широко споразумение Турция-ЕС, целящо ограничаване на миграционния поток към Eвросъюза.

Турция иска въвеждане на безвизов режим още от 30 юни, но ЕС настоява Анкара да изпълни първо всички 72 изисквания за това.

ЕС иска Анкара да промени широкообхватния си антитерористичен закон на фона на обвинения, че той се използва за оправдаване на репресии срещу политически опоненти или журналисти, които критикуват правителството.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви обаче, че Турция не може да промени този закон в момент, когато се бори срещу заплахи от страна на "Ислямска държава" и кюрдските бойци.