Европейският съюз ще подпомогне сръбските гранични власти с техника и обучение на кадри за общо 1 млн. евро, съобщи „Танюг”.

Делегацията на ЕС в Белград обяви, че е подписан договор с Международната организация по миграция, като той предвижда закупуването на оборудване за 350 000 евро и повишаване на подготовката на сръбските компетентни органи. Освен това, в западната ни съседка ще работят 50 гранични полицаи от страни членки на ЕС.

Техниката ще включва комуникационни системи, термовизионни камери и апаратура за проверка на документи.

Така нареченият балкански маршрут за мигранти, които искат да стигнат в Западна Европа, беше официално затворен през март, но всекидневно стотици хора подължават да се опитват да преминат границата на Сърбия.

В момента в страната има 6000 мигранти, които живеят в лагери при съмнителни санитарни условия, а Белград засилва граничния контрол и включва в патрулите и войници.

Междувременно

Унгарските затворници работят денонощно, за да изпълнят поръчките за производство на телената ограда, която властите в Будапеща искат да поставят допълнително по границата със Сърбия, предаде АП.

Изтърпяващите наказание в затвора "Марианостра" край унгарската столица, от известно време работят на три смени, защото не смогват да изпълнят навреме поръчките за производство на телентаа ограда.

Правителството на премиера Виктор Орбан реши да вдигне допълнителна ограда по границите си за спиране на нелегалните мигранти. Освен за домашна употреба, Унгария дари част от телената си ограда на Република Македония и Словения, които също са под мигрантски натиск.