Европейският съюз, който се надяваше да покаже тази седмица напредък в създаването на обща отбрана, не успя да постави официалното начало на първия си военен генерален щаб паради семантичен спор с Великобритания, предаде Франс прес.

"Езиковите предложения" на 27-те страни в ЕС не удовлетвориха Великобритания и дискусията ще продължи през следващите седмици, обобщи за АФП дипломатически източник.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини обаче увери, че езиковият проблем е бил решен.

Снимка: Reuters

Остава да бъдат уредени технически въпроси. Създаването на новата структура вероятно ще е факт след броени дни, каза Могерини след края на заседанието на министрите на отбраната от ЕС днес в Брюксел.

В заключенията от срещата се посочва само, че ЕС очаква с интерес ефективното създаване, като краткосрочна цел, на Способности за планиране и провеждане на военни операции (Military planning and conduct capability, MPCC) в централата на ЕС в Брюксел.

Този център, който ще ръководи три съветнически и обучаващи мисии на съюза в Африка, ще отговаря на стратегическо равнище за планирането и оперативното осъществяване на военни мисии на ЕС с неизпълнителен мандат", тоест мисии, които не са бойни, се казва в текста.

С оттеглянето на Великобритания, страните от Европейския съюз възнамеряват да създадат фонд за финансиране на съвместни военни проекти, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на ЕС.

Инициативата се вписва в усилията на Франция и Германия за развиване на Европа на отбраната в отговор на заплахите за съюза.

19 страни, сред които двете най-големи икономики в ЕС, наред с Италия и Испания, ще започнат идния месец преговори по т. нар. Кооперативен финансов механизъм. Възможно е той да бъде активиран по някое време догодина.

Великобритания дълго време блокираше европейската интеграция в сферата на отбраната, тъй като се опасяваше, че това може да заплаши ролята на НАТО.