Европейският съюз отхвърли критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявление, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт, предаде „Ройтерс”.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас вчера заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

„Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички”, посочи говорителят.

„Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер”, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано днешно изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия.