ЕС не приема предложението на Лондон за правата на гражданите
Следващата седмица и през август преговарящите ще се срещнат, за да се опитат да постигнат напредък
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    2
брекзит
Снимка: iStock

Главният преговарящ на ЕС по оттеглянето на Великобритания Мишел Барние заяви, че засега отчита различия в позициите на Брюксел и Лондон по въпроса за правата на гражданите, предаде БТА.

Той уточни на пресконференция, че постигането на единодушие по гражданските права, финансовите задължения на Великобритания към ЕС и въпроса с границата с Ирландия е необходимо, за да се премине към втората част на преговорите - за бъдещите отношения.

Европарламентът заплаши с вето предложението на Тереза Мей за правата на гражданите на ЕСГлавният преговарящ за брекзит от страна на Европейския съюз определи предложените параметри като „тъмна сянка над милиони”

Постигането на споразумение по един или два от трите въпроса няма да бъде достатъчно, трите теми са неделими, добави той.

Барние съобщи, че следващата седмица и през август преговарящите ще се срещнат, за да се опитат да постигнат напредък. Той поясни, че ЕС е несъгласен правата на европейските граждани във Великобритания да залегнат в местен закон, защото националните закони подлежат на промени.

Шестима от десет британци искат да останат граждани на ЕС след брекзитПовечето са са на възраст от 18 до 24 години

Тежката работа започва, трябва истински да запретнем ръкави, готов съм да работя денонощно, заяви Барние. Позициите на ЕС са ясни, очакваме да разберем становището на Лондон. Необходимо е Великобритания да признае съществуването на задължения към бюджета на ЕС. Искаме по ирландската граница да бъде обособена обща зона за пътуване. Съдът на ЕС трябва да бъде инстанцията, която да решава споровете, обобщи Барние.

  • 3
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре