Съветът на ЕС по външни работи наложи днес нови санкции на Северна Корея. Въвежда се пълна забрана за инвестиции на ЕС в страната, във всички области. Трудовите визи на севернокорейците в ЕС няма да бъдат подновявани.

Досега забраната беше ограничена до инвестиции в ядрената, оръжейната, минодобивната, авиокосмическата, преработвателната и химическата промишленост, металургията и металообработването.

ЕС въвежда пълна забрана за продажбата на суров и преработен петрол на Пхенян. Сумите, изпращани от граждани към Северна Корея, няма да могат да превишават 5000 евро (15 000 евро досега), защото се предполага, че може да се използват в подкрепа на разработките на ядрени оръжия и балистични ракети.

Държавите от ЕС няма да подновяват разрешенията за работа на севернокорейци, с изключение на бежанците под международна закрила.

Съветът добавя трима граждани и шест организации от Северна Корея в списъка на подлежащите на запор на имущество и ограничения за пътуване.

Отбелязва се, че допълнителните санкции са предизвикани от продължаващата заплаха от Пхенян за международния мир и стабилност.

Приетите днес мерки допълват санкциите на Съвета за сигурност на ООН и влизат в сила незабавно.