Брюксел и Вашингтон постигнаха споразумение за нова система за защита на трансферите на данни, обяви Европейската комисия, цитирана от световните агенции.

Споразумението заменя системата „Сейф харбър“, която е използвана от над 4000 компании за трансатлантически пренос на данни.

От 2000 г. „Сейф харбър“ регулира споделянето на данни между компаниите в САЩ и в Европейския съюз. През октомври 2014 г. Съдът на ЕС обаче постанови, че споразумението не съблюдава изцяло правата на европейските граждани.

При новата схема САЩ за първи път дават „обвързващи уверения“, че достъпът на държавни служби до данните ще бъде подложен на „ясни ограничения, гаранции и механизми за контрол“, посочва източник, цитиран от ДПА.

Сред основните поводи за критики към първоначалното споразумение бе, че то даваше на американските разузнавателни служби твърде много правомощия за достъп до данни на европейски граждани, без да им предоставя правни компенсации.

Очаква се новият механизъм също така да задължи компаниите да спазват правилата за защита на данните под надзора на американското министерство на търговията и ги заплашва със санкции и изключване от системата, ако не го правят.

Условията, при които компаниите предават данни на свои партньори, стават по-строги. Гражданите пък ще имат на разположение няколко начина да заявят опасенията си, че с данните им е било злоупотребено, отбелязва източникът.