След седемгодишни преговори, ремонт на текстовете в последния момент и отлагане в Брюксел бeше подписано споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада.

С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Споразумението бе подписано от канадския премиер Джъстин Трюдо и председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

С него отпадат митата между ЕС и Канада. Очаква се по-голям стокообмен с 12 милиарда евро, повече инвестиции, нови работни места и по-голямо производство.

Очаква се през декември документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

„В този важен момент от историята на ЕС, този позитивен знак означава велика сделка. Битката за споразумението също така показва колко важни са впечатленията и емоциите в модерния свят.. Полемиката около СЕТА показаха, че нашият приоритет трябва да бъде да дадем открита и подробна информация за истинските ефекти на свободната търговия”, каза Туск.

Малък инцидент за малко отново да отложи церемонията. След излитане самолетът на канадския премиер се върна обратно в Отава заради технически проблем на машината. Така подписването закъсня, но само с няколко часа.

Последните две седмици поставиха под въпрос договора. До последно от малката белгийска провинция Валония настояваха за гаранции и защита на местните интереси. След трудни преговори получиха защитни клаузи, които дават право за еднократно прекратяване на договора.

„Преговаряхме трудно, за да се убедим, че договорът осигурява трудова защита, отговорни инвестиции, сигурност на храната и потребителите, управление на естествените ресурси и стопанисване на природата”, посочи Трюдо.

Председателят на Еврокомисията определи документа като нов златен стандарт в търговските споразумения. Той е първа стъпка към следващото търговско споразумение  -  между ЕС и САЩ.

„Това е важен ден за ЕС и за Канада, защото поставяме международни стандарти, които ще следваме и при други преговори”, каза Юнкер.