Защита на околната среда, запазване на природните и културните ценности и развитие на устойчив туризъм са основните приоритети на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Тя беше одобрена от Европейската комисия на 23 юли и предвижда двете страни да получат от Брюксел 25 милиона евро.

Финансиране е предвидено и за мерки, насочени към подобряване на научните изследвания и конкурентоспособността в граничните региони, за да не бъдат напускани от младите и образовани хора.

Трансграничната програма България – Турция покрива 3 гранични региона в България и 2 турски провинции. Тя е на стойност почти 30 милиона евро, като над 25 милиона евро се осигуряват от ЕС чрез Инструмента за предприсъединителна помощ.

„Особено е важно да работим заедно, за да пазим природните си богатства и да успяваме да действаме бързо в случай на природни бедствия. За България това е нова възможност за инвестиции и създаване на работни места в пограничните райони на страната”, коментира еврокомисарят по бюджетната политика Кристалина Георгиева.

Колегата й с ресор „Регионална политика” Корина Крецу допълни: „Нашите трансгранични програми показват най-добре как Европейският съюз обединява различни общности за намиране на общи решения на общите проблеми”.