Европейският съюз ще дари още 38 милиона евро на Хаити. Островната страна се бори с климатични проблеми и миграционна криза едновременно.

Фондовете ще включват 12,2 милиона евро за храна и питейна хода за повече от 400 000 хаитяни, обобщава АФП.

Климатичният феномен „Ел Ниньо” тази година доведе до бури, които на места унищожиха до 70% от реколтата. Около 3,6 милиона местни в момента са изправени пред несигурно изхранване, а от тях 1,3 милиона с в особено тежко положение, според данни на Световната хранителна програма.

От европейските средства 400 000 евро ще отидат в помощ на хората, депортирани от Доминиканската република. През лятото на 2015 г. в страната започна нова имиграционна политика, като прогонваните чужденци са основно от хаитянски произход.

Оттогава насам около 87 000 души бяха върнати в Хаити, като част от тях никога не са живели в родината на семействата си. От високия брой мигранти 1200 са непридружени непълнолетни.

Някои са толкова бързо прогонени, че пристигат на Хаити само с дрехите на гърба си. Хиляди живеят в самоделни лагери с плачевна санитарна обстановка край границата.

Освен извънредната помощ, ЕС отделя 17 милиона за разработка на средносрочни и дълготрайни проекти, които целят изграждана на капацитет за борба с климатични заплахи.

Конкретно необичайната активност на „Ел Ниньо” се свързва от редица специалисти с продължаващото затопляне на световните температури на въздуха и водата.

Страни като Хаити, най-бедната държава в двете Америки, са най-силно засегнати от бедствията, които съпътстват климатичните промени. Едновременно с това хаитяните бяха ударени и от изключително силно земетресение през 2010 година. АФП/БГНЕС