Ерин и Аби Дилейни – сестрите, които, за щастие, разделиха
Операцията по разделянето на сиамските близначки е продължила 11 часа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
сиамски близначки

За първи път през живота си близначките Ерин и Аби Дилейни от Северна Каролина ще могат да легнат една до друга, да се погледнат в очите, да се хванат за ръка.

Преди едва 10 месеца сестричките се раждат като сиамски близнаци, свързани в главите си – рядък случай, който крие сериозни медицински опасности.

За разделянето им лекарите от Детската болница във Филаделфия извършват много сложна 11-часова операция, която е била планирана с месеци.

Хирурзите и анестезиолозите са ползвали специални цветни обозначения от зелено и лилаво, за да различават двете деца, докато следят жизнените им показатели.

„Разделянето на сиамски близнаци е много сложна процедура, която изисква продължително възстановяване. Имаме надежди за позитивен резултат”, обяснява д-р Джеси Тейлър – пластичен хирург, който ръководи екип от 30 души.

Това е 23-тият път, в който болницата разделя сиамски близнаци през последните 60 години. Случай, в който близнаците да са свързани в главата, обаче е прецедент за екипа.

Процедурата по разделянето включва внимателно разделяне на общи кръвоносни съдове и защитната мембрана около мозъчното им вещество.

сиамски близначки

След това екипът се разделя на две части, за да може да извърши реконструкцията в горната част на главите на всеки един от малките пациенти.

„Когато се приберем вкъщи, ни предстои празнуване – за добре дошли, а и за първи рожден ден!”, разказва щастливата майка Хедър Дилейни.

Близначките остават под наблюдение, а възстановяването им ще отнеме месеци. Вероятно ще се наложи извършването на още една операция след време.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре