Европа си отдъхна, след като Австрия не избра крайнодесен политик за държавен глава.

Проевропейските лидери поздравиха победителя Александър Ван дел Белен. Разочаровани са лагерите на  крайнодесните партии във Франция, Холандия и Германия. Очакванията бяха, че „постТръмп” ефект ще има и в Австрия. Случи се обаче обратното.

Проевропейският кандидат събра повече гласове - особено сред жените, младежите и по-образованите. Той успя да убеди и повече от негласувалите на първия балотаж.

Защо загуби Хофер и този избор слага ли край на разделеното австрийско общество? Специалният пратеник на bTV Кристина Баксанова  и операторът Любомир Тасев се срещнаха с бившия вицеканцлер на Австрия Ерхард Бузек.

„Общите очаквания бяха, че ще бъде избран президент, който е критичен към Европа и дори, че ще иска излизане от ЕС. Стана съвсем друго и аз лично съм много щастлив. Сега въпросът е управляващите партии правилно ли действат? Президентът скоро ще встъпи в длъжност. Познавам го много добре и знам, че ще се справи, но важните въпроси за Австрия не са решени”, посочи Бузек.

Според него Хофер не е успял, защото е имало по-добро мобилизиране на привържениците на Ван дер Белен. „На второ място, мисля, че Хофер беше твърде агресивен в изказванията си. Ние не харесваме някого за президент, ако той нарича друг просто така лъжец”, обясни Бузек.

„Изборният резултат в Австрия ми дава надежда, че е възможно противопоставяне на популизма. Ще видим, Германия играе тук много важна роля”, коментира той на въпрос какъв резултат очаква догодина при изборите във Франция, Германия, Холандия.

„Предстои да видим и дискусиите в Италия след референдума. Италианците са много добри в кризисния мениджмънт. Те непрекъснато са в криза и все някак си излизат от нея. По-критичен е въпросът към Франция. Надявам се, че страната на критичния разум ще остане разумна”, отбеляза Бузек.

Новоизбраният президент се очаква да встъпи в длъжност на 26 януари.