Турския парламент одобри закон, който ще затегне контрола на правителството върху интернет, като му позволява да блокира уебсайтове без предварителна оторизация от съда, предаде АФП.

Тези правомощия се съдържат в оспорвани законодателни промени, като текстовете повтарят по-ранни от 2014 г., които бяха отменени от Конституционния съд на южната ни съседка.

Новата разпоредба позволява на Турската телекомуникационна агенция да блокира уебсайт, смятан за обиден, нарушаващ правото на личен живот или застрашаващ стабилността на държавата.

Провайдерите на сайта имат 4 часа да го свалят и след това се изисква съдебна заповед, която доказва блокирането на сайта след 48 часа. Ако те не спазят заповедта на съда, ги грозят солени глоби.

Президентът Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието вече многократно са критикувани за използването на съдебни заповеди за блокирането на критично настроени уебсайтове.

През март 2014 г. правителството блокира "Туитър" и "Ютюб", след като те бяха използвани за разпространяването на аудиозаписи, намекващи, че премиерът и приближените му са замесени в корупционен скандал. Забраната срещу социалните медии беше отменена от Върховния конституционен съд.

Този член ще стане закон веднага щом законопроекта, който съдържа и членове за градското развитие и гражданските служби бъде одобрен напълно.

През 2014 г. Ердоган сравни социалните медии с "нож в ръката на убиец", заявявайки "Не харесвам "Туитър" "Митър". Но през февруари тази година той вече започна да туитва от собствения си акаунт.