С размяна на любезности, но без конкретни договорености приключи визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Брюксел.

Той постави редица условия на европейските си партньори, за да спре миграционния поток на Запад. Сред тях са визови облекчения за турските граждани. Освен това Анкара настоява да събере бежанците в зона за сигурност на сирийска територия, а Евросъюзът за момента не иска да се ангажира с подобен проект.

Разминаването в позициите идва ден след като стана ясно, че 630 хиляди души за проникнали нелегално в Евросъюза, много от които през Турция.

В същото време в Западна Европа напрежението по бежанската криза се засилва. Позабравеното антиимигрантско движение - ПЕГИДА проведе масов протестен митинг в Дрезден. Около 9 000 души се събраха в центъра на източногерманския град.

Част от хората носеха тениски с надпис „бежанците не са добре дошли".

Междувременно германските власти регистрираха първи смъртен случай след пожар в дом за бежанци. През последните месеци радикали опожариха редица подобни домове в опит да спрат настаняването на мигранти.