Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще може да убеди Русия да преразгледа позицията си по събитията в Сирия, предаде ТАСС. Ердоган заяви това в интервю, излъчено днес от телевизия "Ал Джазира".

Ердоган допълни, че възнамерява да обсъди с президента на Руската федерация ситуацията в Сирия. 

Ако ние с Русия сме приятелски страни, имаме правото да помолим президента Владимир Путин да преразгледа направените от него стъпки и предприеманите действия, каза Ердоган. 

Русия ни уведоми в писмо, че по време на нейната операция авиационни удари ще бъдат нанасяни по терористичната групировка "Ислямска държава", но авиационните удари се нанасят в провинциите Хомс, Хама и Алепо. Под ударите се оказаха части на умерената опозиция, заяви Ердоган.

Той посочи, че по време на посещението си в Москва на 23 септември е предложил на руския президент да бъде създадена тристранна комисия за Сирия във формат САЩ - Русия - Турция на ниво министри на външните работи.

Ние ще възложим на тримата министри да се съберат и да обсъдят как да се възстанови мирът в Сирия, каза Ердоган. Путин обаче не иска да се обсъжда отстраняване от власт на президента Башар Асад и възможното решаване на кризата без негово участие, допълни турският президент, пише БТА.