Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова всички мюсюлмански държави да застанат заедно срещу тероризма и расизма, предаде агенция „Франс прес”.

Той направи обръщението по време на среща на Организацията за арабско сътрудничество в Истанбул като добави, че страните трябва да се обединят срещу наследниците на известния британски командир Лорънс Арабски, които се опитват да разрушат Близкия изток.

С изказването си Ердоган за пореден път сам се позиционира като ключов лидер на ислямския свят.

Той допълни още, че терористичните актове „никога не са обвързвали мюсюлманските или ислямските държави” и призова мюсюлманския свят да се ангажира със „самокритичност”, за да се справи с предизвикателствата пред себе си.

„Когато мюсюлманският свят е безмълвен и всеки клон на религията застава зад симпатизантите си, други като терористи и модерни Лорънс Арабски излизат напред”, каза още той.

Това не е първият път, в който Ердоган споменава Лорънс Арабски като символ на западното вмешателство в Близкия изток. Ердоган разкритикува и Съвета за сигурност на ООН за това, че взима решения, засягащи Близкия изток, без да има нито една мюсюлманска държава сред постоянните си членове.