Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че посещението му в Съединените щати следващата седмица ще възвести ново начало в отношенията между двете държави, предаде Ройтерс.

Отношенията между двете съюзнички в НАТО са обтегнати заради различия в политиките за Сирия. САЩ обявиха план за въоръжаване на сирийските кюрдски Сили за защита на народа в борбата срещу "Ислямска държава". Това разгневи Турция, която смята СЗН за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

На пресконференция в Анкара Ердоган каза, че САЩ все още преминават през "преходен период" и че решения, като това за въоръжаването на СЗН, водят началото си от политиките на предходната администрация.

"САЩ все още преминават през преходен период. И ние трябва да бъдем по-внимателни и деликатни", заяви Ердоган на летището в Анкара преди да отпътува на посещения в Китай и в САЩ.

Ердоган има планирана среща с Доналд Тръмп по време на визитата си във Вашингтон на 16-17 май.

"В момента има някои стъпки на САЩ, които идват от миналото, като това за оръжейната помощ за СЗН", каза Ердоган. "Тези развития са в противоречие с нашите стратегически отношения със САЩ и разбира се, ние не искаме това да се случва", посочи турският президент.

Ердоган заяви, че не иска да вижда "терористична организация редом до САЩ" и че Турция ще продължи военните операции срещу цели на кюрдските милиции в Ирак и Сирия.

Турският президент изрази увереност, че срещата му с Тръмп ще доведе до обрат в решението на САЩ за въоръжаване на сирийските кюрдски бунтовници, допълва Асошиейтед прес.

В. "Хюриет" пише днес, че Ердоган ще предаде на Тръмп списък с оръжия, иззети от ПКК, за които Анкара смята, че са били предоставени в миналото на СЗН от САЩ и други съюзници в НАТО в рамките на борбата срещу "Ислямска държава".

Турският президент посочи още на пресконференцията, че ще преследва докрай екстрадицията на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за осуетения преврат миналата година.

Агенция Ройтерс отбелязва, че четири дни преди срещата с Тръмп тонът на изявленията на Ердоган контрастира с гневните изблици от Анкара през седмицата, когато външният министър каза, че всяко оръжие, изпратено на СЗН, е заплаха за Турция, а министърът на отбраната описа американското решение като криза.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви вчера на среща в Лондон с турския премиер Бинали Йълдъръм, че е сигурен, че двете страни ще успеят да преодолеят напрежението, предизвикано от решението за въоръжаване на сирийските кюрди.

Американски представител заяви пред Ройтерс, че САЩ планират да засилят сътрудничеството с Турция в подкрепа на борбата й с ПКК.