Анкара няма да предприеме нови стъпки за осъществяването на споразумението с Европейския съюз за реадмисия на мигранти ако не бъде постигнат напредък по въпроса за визовата либерализация за турските граждани, предупреди Реджеп Тайип Ердоган.

Споразумението предвижда Турция да приема обратно бежанци, които са преминали през нейните граници на път за Европа в замяна на премахването на визовия режим за турските граждани при пътуване в Шенгенското пространство.

Ердоган отново припомни, че Анкара му още не е получила обещаните от Евросъюза 3 млрд. евро за справяне с бежанския наплив, както и за изхранването на повече от 2,5 млн мигранти на територия на страната.

В замяна на премахването на визите ЕС постави 72 изисквания. Едно от най-спорните от тях е промяната на антитетористичния закон. Според Брюксел той драстично нарушава европейските представи за правата на човека. Турските власти се противопоставят на промените заради сраженията, които се водят с Кюрдската работническа партия, която е смятана от Анкара за терористична организация.

След изявлението на турския държавен глава Ангела Меркел отново заяви, че сделка за визите няма да може да бъде постигната преди 1 юли. Германският канцлер успокои напрежението с думите, че за такова споразумение е необходимо още време.

"Нашите 72 искания, необходими за премахването на визовия режим, още не са изпълнени. Необходимо е още време. Очаквам добро желание и  от двете страни в тези преговори, това е моето впечатление. Поради това не съм обезпокоена", коментира тя.

Снимка: Reuters

Германското правителство одобри днес нов пакет от мерки за интегриране на повечето от 1 млн. мигранти, пристигнаха в страната само през миналата година. Според Меркел в новия план е намерен баланс между права и задължения на новопристигналите. Мерките трябва да бъдат одобрени и от Бундестага.