Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви на огромна демонстрация в Истанбул днес, че ще одобри смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец, предаде Ройтерс.

Мрежата на живеещия в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиниха за пуча от 15 юли, трябва да бъде унищожена в рамките на закона, подчерта Ердоган на Митинга за демокрацията и мъчениците.

Той призова за преразглеждане на всички съдебни решения и резултати от изпити, които според него са допринесли за възхода на организацията на Гюлен.

Турският президент осъди решението на германските власти да не му позволят да говори чрез видеовръзка на митинг на негови привърженици в тази страна. "Къде е демокрацията?", попита риторична той.

Снимка: Reuters

Над 1 милион души се събраха на грандиозния митинг, свикан по призива на Ердоган в защита на демокрацията, срещу неуспелия опит за преврат и в памет на хората, убити при съпротивата срещу пуча.

Лидерът на Народно-републиканската партия в Турция Кемал Кълъчдароглу се обърна към многомилионния митинг в Истанбул с призива страната да се стреми към съхраняване на светския и парламентарния си характер, предаде БГНЕС.

Основният опозиционен политик подчерта, че когато държавата се бори срещу несправедливостите, няма право да заобикаля законите и неотменен неин дълг е да се развива под върховенството на закона.

Кълъчдароглу заяви, че датата на опита за преврат 15 юли е особено специална, тя отваря нова врата към нова Турция, а политиците са длъжни да извлекат най-важния урок за себе си, за да завещаят на поколенията една обединена нация.

Първото условие за бъдещето на страната Кълъчдароглу вижда в категоричното отсъствие на политиката от джамиите, казармите и съдебната система. Наложителна е задълбочена самокритика в политическата система, необходими са компромиси, историята трябва да се анализира внимателно и не трябва да допускаме повторения на грешките, призова той.

Държавата трябва да се изгради с достойнство и във всички случаи според принципите на демокрацията и по волята на народа без съмнителни действия, и най-важното – да не изоставяме основополагащите ценности на републиката, настоя Кълъчдароглу.

Той призова и за укрепване на парламентарната система, като припомни, че и в нощта, когато сградата на Националното събрание беше атакувана с бомби, никой от депутатите не се е скрил от страх.

Премиерът Бинали Йълдъръм определи мерките срещу свързаните с Гюлен превдратаджии като война за независимост.

Той се обърна персонално към президента Ердоган и се закле, че, заедно с народа и политическите сили, целите от плана за 2023 г. ще бъдат изпълнени, а „всички предатели и микроби, които противопоставиха турци и кюрди, ще бъдат прочистени така, както и всевъзможните терористични групировки“.

Няма да се отклоним от демокрацията, враговете ни ще се стопят, приятелите ни ще се множат, а лидерът на терористите ще бъде върнат на Турция и ще отговаря за престъпленията си, обеща премиерът.