Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска днес от Европейския съюз да заяви ясно дали е за или против присъединяването на Турция, уверявайки, че "това е краят на играта" в реч пред парламента в Анкара, предаде Франс прес. Според него "няма никаква пречка Турция да стане член на ЕС. Ако ЕС го иска, ние сме готови". "Да видим дали те искат да продължат с или без Турция", каза той.

"Фактът, че ни оставят пред вратата 53 години, свидетелства за намеренията им спрямо нас", отбеляза той приканвайки страните членки да уточнят намеренията си. "Поведението на Европа е като на някой, който не иска да изпълни обещанията, дадени на Турция", продължи Ердоган.

Той критикува "изявленията на съюза, особено тези, които се отнасят до борбата с тероризма, която е въпрос на оцеляване на Турция", изразявайки съжаление, че ЕС "се опитва да направи това критерий в процеса на присъединяване".

"Турция винаги е спазвала ангажиментите си към Европа", каза още Ердоган, припомняйки че визовият режим за турските граждани при пътуването им в ЕС трябваше да бъде отменен през октомври, "месец, който ще бъде важен" за отношенията на страната с европейците, по думите на турския президент.