"Казват се Европейски игри, но тук на практика няма нито един лидер на страни от Европейския съюз", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган при срещата си с Владимир Путин в Баку.

"Турция, като кандидат за членство в ЕС, представляваше целия Евросъюз", отвърна с усмивка Путин, съобщават руските телевизии.

Ден след откриването на първите Европейски игри в азербайджанската столица, двамата трябваше да обсъдят съвместни енергийни проекти - включително и стратегическия "Турски поток". Изказвания след срещата не последваха. Изказването на Ердоган преди срещата обаче не отговаряше на истината.

На откриването на игрите снощи в Баку е присъствал премиерът ни Бойко Борисов, придружаван от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, предаде снощи БТА. А Борисов може по право да се смята за лидер на България, тъй като представя страната ни на срещите на Европейския съвет.

Останалите лидери от Европейския съюз негласно бойкотираха събитието. Чехия например изпрати председателя на долната камара на парламента, а Великобритания беше представяна от третия заместник външен министър.

От друга страна, на събитието присъстваха несменяеми лидери като президентът на Таджикистан Емомали Рахмон и на Туркменистан - Гурбангули Бердимухамедов. Бяха още лидери на държави като Черна гора, Сърбия, Сан Марино и Люсксембург.

За последно български премиер се оказа в подобна деликатна ситуация през февруари миналата година. Тогава Пламен Орешарски беше заснет да дели една маса с узбекския президент Ислам Каримов и сваления украински президент Виктор Янукович в Сочи.

Необявеният бойкот от страна на западните лидери е срещу авторитарното управлението на президента Илхам Алиев, който не търпи опозиция в Азербайджан. Организирането на игрите беше съпътствано от постоянни скандали, а дни преди откриването редица западни журналисти не бяха допуснати в страната заради критики към Алиев.

Скандалите продължиха и днес след като Швейцария успя да изведе от страната опозиционен азерски журналист, който се укриваше в посолството на конфедерацията от 10 месеца.