Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изиска от Русия да посочи доказателства за твърденията си, че Турция купува петрол от "Ислямска държава".

По думите на Ердоган от напрежението в региона ще пострадат и двете страни. "Не искаме да излизем от тази криза с поражения, напротив, нашата цел е да постигнем мир в региона", заяви турският президент.

Турция за пореден път призова Русия да  откликне на поканите за преговори, но руският президент Владимир Путин продължава да отказва предложенията за среща.

Путин за пореден път повтори твърденията си, че част от петролът, произведен от ИДИЛ, е продаван в Турция. "Смятаме, че решението да свалят нашия самолет е било продиктувано от желанието да се гарантира сигурността на тези доставки за Турция", допълни руският президент. 

Словестната война между световните сили продължава да се разгръща и в кулоарите на климатични форум в Париж, където американският президент насърчи Турция да търси начини да успокои напрежението с Русия.

Барак Обама призова и двете страни да се фокусират върху борбата си срещу общия враг - заплахата от джихадистите.

"Имаме общ враг и това е "Ислямска държава". Исквам всички да  фокусираме усилията си срещу тази заплаха", коментира Обама.