Турският президент Реджеп Ердоган поднови обвиненията си в нацизъм към холандските власти и заяви, че западноевропейската страна ще си плати за това, че изгони близък до него министър и не допусна на своя територия митинги в подкрепа на инициирания от него референдум, съобщават световните агенции.

„Те със сигурност ще си платят и освен това ще се научат какво е дипломация. Ще ги научим на дипломация”, заяви в Истанбул държавният глава. По-рано днес в града гневни демонстранти щурмуваха консулството на Холандия и развяха над него червения флаг с полумесец.

Според него само фашистки режим не би допуснал външния министър на друга държава. Социалната министърка Фатма Кая влезе с кола в Холандия, след като колегата й от МВнР Мевлют Чавушоглу не получи разрешение да долети от Анкара.

Официалната турска позиция е, че „извинението не е достатъчно”, като на посланика на Холандия беше „препоръчано” да не се връща в южната ни съседка. Холандският премиер Марк Рюте определи това като „изнудване”.

Ердоган благодари на френските власти, които разрешиха на Чавушоглу да говори пред турци в Мец.

Той днес се завърна от визита в Москва, в която с руския си колега Владимир Путин препотвърдиха поетия курс на сближаване между двете страни. Ще бъде засилен дипломатическия обмен на информация и ще се търсят общи пътища за край на сирийския конфликт.

Русия, за разлика от западните страни, не е изразявала притеснения от процесите на концентрация на власт и масовите арести в Турция след опита за преврат. Според ред страни от ЕС, референдумът, иницииран от Ердоган, ще доведе до отдалечаване на южната ни съседка от принципите на демокрацията.