Турският президент Реджеп Ердоган отправи нов удар срещу Европейския съюз заради отношението към опозиционните медии.

Според него Брюксел няма право да дава на Анкара "урок по демокрация".

"Казват, че ще дадат урок по демокрация на Турция. Погледнете проблемите там, Турция може да дава урок по демокрация", каза Ердоган в своя реч в анадолския град Коня.

Той каза на Брюксел да "се погледне в огледалото" заради отношенията с Египет и Сирия.

Ердоган добави, че никога няма да бъде "портиер" на ЕС.

В края на миналата седмица турските власти проведоха акция срещу медии, близки до противника на държавния глава Фетулах Гюлен, което доведе до нова порция критики от Запада.

Турция е кандидат за членство в съюза, но по време на управлението на Ердоган се регистрира все по-голямо напрежение в отношенията между Брюксел и Анкара и застой в преговорите за присъединяване.

ЕС напоследък все по-често критикува турския президент, който беше премиер, за незачитане на човешките права в страната, на което турските власти отвръщат все по-остро.

Днес Ердоган отправи нов удар срещу ЕС. "Нарочно се бавят през последното десетилетие… Съжалявам, но ние не сме портиери на ЕС", каза турският президент. "Ако ни пуснат, пуснат. Ако не – не. Може да си говорите срещу Турция колкото си искате. Ние сами ще определяме пътя си", добави той.

Ердоган предупреди ЕС да не дава "съвети" на Турция. "Ще го повторя: който опита да дава съвети на Турция и да размахва пръст, като учителка, трябва да разбере, че пред него не е старата Турция", каза той.

"Казват, че ще дадат на Турция урок по свобода. Първо да си дадат сметка за нарастващия расизъм, исламофобията и дискриминацията в Европа. Тези, които си затварят очите за това, което се случва в Сирия, които обръщат гръб на убийствата в Палестина, не могат да ни поучават за свободата, демокрацията и човешките права", каза Еродган.