Правната комисия на Европейския парламент реши днес с голямо мнозинство да бъде свален депутатският имунитет на кандидата за президент на Франция Марин льо Пен заради това, че е публикувала снимки с насилие на "Ислямска държава", заяви депутат от ЕП, цитиран от Ройтерс.

Сега решението трябва да бъде потвърдено от целия парламент с гласуване в пленарна зала. Лаура Ферара, която съобщи пред Ройтерс за решението на комисията и която е отговарящият за случая член на комисията, каза, че засега не е насрочена дата за гласуването в пленарна зала.

Льо Пен е разследвана във Франция заради три снимки с екзекуции на "Ислямска държава", публикувани от нея в "Туитър" през 2015 г., включително от обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, каза официален източник от ЕС.

Правната комисия е разгледала въпроса днес по искане на френските съдебни власти, за да прецени дали действията на Льо Пен са уместни за европейски депутат.

Льо Пен, която е във все по-оспорвана надпревара за президентския пост с още двама кандидати, вече е със спряна заплата от ЕП заради злоупотреба с европейски средства.

Льо Пен окачестви правните действия срещу себе си като политическа намеса в предизборната кампания, където тя е водещ кандидат, и призова за мораториум върху разследванията, докато минат изборите.

Според проучванията Льо Пен ще спечели първия тур, но ще загуби на втория. Анкетите също така сочат, че правните й битки на практика не оказват влияние на верния й електорат.

Европейският парламент обикновено сваля имунитета на евродепутати, когато има такава молба. Миналата година такива решения са взети в 22 случая от общо 26 отправени молби от съдебни власти, каза служител на ЕС, отбелязва Ройтерс.