Европейският парламент ще отложи гласуването на резолюцията за Македония, ако страната не се сдобие с правителство следващата седмица, предаде агенция МИА.

Високопоставени официални представители на Европарламента потвърдиха за МИА, че евродепутатите не искат да приемат резолюцията, гласувана преди това от Комисията по външните работи, ако няма някаква развръзка на македонската политическа сцена.

Гласуването на резолюции за всички страни от Западните Балкани бе насрочено за 14 и 15 март в Страсбург.

"Вече официално бе отложено гласуването на резолюцията за Сърбия поради желанието на евродепутатите да не оказват влияние на президентските избори в страната на 2 април. Същият е случаят и с Македония.

Ако до 13 март няма развръзка, тоест избрано правителство, тогава и резолюцията за Македония ще бъде отложена и заедно със сръбската ще бъдат гласувани на пленарното заседание на ЕП следващия месец, каза високопоставен представител на ЕП, пожелал да остане анонимен.

С 54 гласа „за” и при осем „против” Външната комисия на ЕП прие миналата седмица проекторезолюцията за напредъка на Македония в европейските интеграции през 2016 г. и за осми път препоръча да започнат преговори за присъединяване към ЕС. За да влезе в сила резолюцията обаче е необходимо да бъде подложена на гласуване от целия състав на ЕП, а това става на пленарно заседание, каквото се свиква веднъж месечно.