Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, в която призова за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на Европейския съюз.

Документът беше приет с 393 гласа „за”, 221 „против” и 64 „въздържали се”. Процедурата може да бъде задействана по искане на евродепутатите, Европейската комисия (ЕК) и мнозинството от държавите в ЕС.

ЕП поиска унгарското правителство да отмени законите, които утежняват правилата за дейност на неправителствените организации.

Продължава и наказателната процедура срещу Унгария заради законодателството, свързано с предоставянето на убежища, съобщи ЕК. От там отбелязаха, че Унгария нарушава международното право, като не предоставя достатъчни възможности за подаване на молби за убежище, задържа в разрез с нормите мигранти и ги връща обратно в несъответствие с утвърдените общи процедури.

Мнозинството от евродепутатите призова още Централноевропейският университет, финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, да остане в Будапеща. Преди няколко седмици ЕК обяви, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария заради приетите промени в закона за висшето образование.

Според унгарския министър на външните работи Петер Сиярто приетата днес резолюция „е нова атака на мрежата на Джордж Сорос срещу Унгария”.

„Европейските институции явно не могат да приемат факта, че правителството на Унгария продължава да води политика в сферата на миграцията, която е насочена изключително и само към гарантиране сигурността на Унгария”, заяви Сиярто.