На първата си за годината сесия в Страсбург Европейският парламент ще обсъди тази седмица отново темите за тероризма, миграцията и обстановката в Близкия изток.

Утре евродепутатите ще разискват решенията на Европейския съвет от декември, свързани с мерките за овладяването на мигрантската криза и за противодействие на тероризма. В четвъртък Европейската комисия и Съветът на ЕС ще представят конкретни мерки в обстановката на повишена заплаха от терористични удари.

Също утре ЕП ще разисква обстановката в Сирия, Иран и Саудитска Арабия. Евродепутатите ще обсъдят и въпросите, породени от приетите промени в полското законодателство и откритата проверка от страна на ЕК.

В сряда ЕП ще обсъди положението в югоизточната част на Турция. Евродепутатите ще гласуват препоръка по споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Косово.

Също в сряда ЕП ще гласува доклад, свързан с разширяването на презумпцията за невиновност в рамките на досъдебните производства. Отбелязва се, че от средата на миналия век според Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, всеки обвиняем в престъпление има право да бъде възприеман като невинен до доказване на неговата вина в открит съдебен процес. ЕП предлага презумпцията за невиновност да се възприема като нарушена, ако преди обвиняемият да бъде признат за виновен в съответствие със закона, в съдебно решение или публично изявление на съдебен или друг обществен орган вината на заподозрения или обвиняемия бъде представена като доказана със сигурност.

Презумпцията за невиновност би могла да бъде нарушена всеки път, когато медиите представят заподозрения или обвиняемия като осъден. Държавите от ЕС следва да приемат мерки, налагащи забрана на обществените органи да разкриват на медиите информация по висящи наказателни производства, която би могла да наруши презумпцията за невиновност, включително в интервюта и съобщения, оповестени чрез или съвместно с медиите, както и разкриване на информация на пресата, която може да създаде предубеждение или настроение срещу заподозрения или обвиняемия преди постановяването на окончателна присъда в съда, се посочва в доклада.

ЕП предлага държавите да контролират медийното представяне в съдебната зала на обвиняемите, тъй като "представянето им в медиите в стъклени клетки, зад заграждения, с белезници на ръцете и краката, или в затворнически дрехи, би могло да създаде впечатление за вина от самото начало". Евродепутатите ще се произнесат и по предложението държавите в ЕС да бъдат задължени да разследват всеки теч на информация, довел до възприемането на даден обвиняем като престъпник.