Държавите членки в ЕС ще трябва да намалят потреблението на най-често използваните и най-замърсяващи околната среда найлонови торбички с 80% до 2019 г. Това гласят промени, приети днес от Европейския парламент на първо четене, съобщи българската пресслужба на ЕП.

Евродепутатите препоръчаха налагане на данъци и на търговски ограничения или забрани за използването на найлонови пликове. Изхвърлените пластмасови торби представляват сериозен проблем за околната среда, като водят до замърсяването на водните басейни и екосистемите. Докладът на ЕП беше приет с 539 гласа "за", 51 против и 72 въздържали се.

Целта е намаляване на пластмасовите торбички с 50 на сто до 2017 г. и с 80 на сто до 2019 година. Евродепутатите отбелязаха, че пластмасовите торбички с дебелина под 50 микрона, които представляват по голямата част от общия брой торбички за покупки, използвани в ЕС, се използват повторно по-рядко в сравнение с по-плътните торби.

Тънките пликове по-често попадат сред отпадъците и допринасят за замърсяването на околната среда. До 2019 г. пластмасовите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с изработени от рециклирана хартия, или с биоразградими торбички.

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал 198 пластмасови торбички, около 90 на сто от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващото положение се очаква, че потреблението на пластмасови торбички ще се увеличи допълнително. Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над 8 милиарда пластмасови торбички са били изхвърлени в целия ЕС.