Европейският парламент отхвърли искания вот на недоверие за Европейската комисия, който беше иницииран от 76 парламентаристи-евроскептици. 461 евродепутати гласуваха „против”, 101 го подкрепиха, а 88 се въздържаха.

Група депутати от фракцията „Европа за свобода и демокрация" поиска разглеждане на вот на недоверие, а към него се присъединиха и депутати от френския Национален фронт и редица други парламентаристи.

Повод за вота стана скандал с корупционни схеми, чрез които международни компании са укривали данъци през банки в Люксембург, за което е обвинен Жан-Клод Юнкер, заемал премиерския пост в Люксембург между 1995 г. и 2013 г.

Днешният резултат показва повишена подкрепа за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, тъй като ЕП избра комисията на 22 октомври с 423 гласа „за”, 209 „против” и 67 въздържали се.

От първи ноември Юнкер застана начело на Европейската комисия.

Правилникът на ЕП предвижда възможност за внасянето отново на вот на недоверие към комисията, но евродепутати вече коментираха, че това би било несериозно, ако Юнкер оцелее на поста си днес, както се случи.