Френският президент Еманюел Макрон е поканил мистериозно подалия оставка ливански премиер Саад Харири и семейството му във Франция, предадоха Ройтерс и АФП, като се позоваха на Елисейския дворец.

Макрон е отправил поканата си след разговор с Харири и с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

В отговор на журналистически въпрос в Бон френският президент уточни, че поканата му не е предложение за политическо убежище, предаде Ройтерс.

„Надявам се Ливан да бъде стабилен и политическите решения да се вземат в съответствие с институционалния модел на управление – каза Макрон. – Имаме нужда от силен Ливан, чиято териториална цялост да бъде зачитана. Имаме нужда от лидери, които са свободни да взимат собствени решения и да говорят свободно“.

Снимка: EPA

Според източник от френското президентство Харири и семейството му ще пристигнат във Франция „в близките дни“.

Харири се намира във Саудитска Арабия, откъдето на 4 ноември изненадващо обяви, че подава оставка, обвинявайки Иран, че се меси във вътрешните работи на Ливан.

Възникнаха съмнения дали той действа по своя воля, или под натиск от страна на Рияд.

Ливанският президент Мишел Аун заяви днес, че саудитските власти държат Харири и семейството му и поиска Съветът за сигурност на ООН и европейските правителства да се намесят, отбелязва АП.

Саудитските власти отричат да са задържали ливанския премиер, както и да са го принуждавали да подава оставка.

Снимка: Reuters

Тази вечер в Рияд пристигна френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан, за да се срещне с престолонаследника, предаде АФП. Предвидено бе утре Льо Дриан да разговаря с Харири.

Франция се опитва да посредничи за уреждане на кризата около Харири. Миналата седмица Макрон направи изненадващо посещение в Саудитска Арабия. Семейството на Харири има дългогодишни връзки с Франция, отбелязва АП.