Френският президент Еманюел Макрон обеща на британския премиер Тереза Мей да направи всичко възможно в борбата срещу тероризма, предаде Франс прес.  

Двамата разговаряха около час в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия.

"Ще направим всичко, което можем, за да засилим нашето сътрудничество на европейско равнище, за да направим повече и на двустранно ниво срещу тероризма", каза Макрон. Той отбеляза, че това е общо предизвикателство пред Франция и Великобритания.

"Тази седмица преживяхме една от най-тежките терористични атаки в нашата история и Франция знае какво е да пострадаш от терористични атаки", заяви Тереза Мей. Тя отбеляза, че "тези събития ни показват защо е толкова важно да работим заедно, за да победим тероризма".

По време на срещата Макрон каза на Мей, че иска да накара интернет компаниите да се включат в борбата с тероризма. Доставчиците и уеб-платформите носят отговорност за разпространението на джихадистката пропаганда, 

ЕС ще бъде единен в преговорите за брекзита, но Франция и Великобритания ще продължат да поддържат тесни връзки във всички области на сътрудничество, заяви още френският президент.

Макрон коментира пред Мей, че европейците понякога имат прекалено наивен подход по търговските споразумения, предаде Асошиейтед прес.

Разговорът е протекъл на английски, посочва АП, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че Макрон говори свободно този език, което е много необичайно за френски президент.