Знаменитият Елисейски дворец се готви за своя нов стопанин. Ключовете от апартамента на държавния глава на Петата република ще получи победителят от днешния втори тур на президентските избори - основателят на движението "Напред" Еманюел Макрон или лидерката на Националния фронт Марин льо Пен.

Сегашният президент Франсоа Оланд, един от най-непопулярните президенти на Франция, който се отказа да се кандидатира за втори мандат, трябва да напусне резиденцията на 14 май.

С изключение на Шарл де Гол и Жак Ширак никой друг от лидерите на Франция не е живял постоянно в двореца през целия си мандат. Самият Оланд се установи в него през последните две години, пише ТАСС, цитирана от БТА.  

Какво решение ще вземе днешният победител в президентските избори, предстои да се разбере. Но Марин льо Пен вече каза, че ако стане президент, няма да живее в двореца.

"Имам три деца и предпочитам да остана с тях", заяви тя неотдавна.
Освен че служи като резиденция на държавния глава, Елисейският дворец е и пазител на френската история. Стените му са свидетели на големи събития през последните два века в Европа и света. Така например тук на 2 юни 1814 г. след поражението при Ватерло Наполеон Бонапарт се отказва от престола и потегля към изгнание на остров Света Елена.

Първата сграда на мястото на сегашния дворец е построена през 1718 г. от знаменития архитект Арман-Клод Моле и е обитавана от граф Д'Евро. Четвърт век по-късно след смъртта на графа дворецът става собственост на Луи Петнайсети. Кралят го подарява за резиденция на своята фаворитка - маркиза Помпадур. Тогава сградата претърпява кардинална промяна.

По-късно дворецът получава днешното си име Елисейски заради близостта му до знаменитата улица "Шанз Елизе".

След революцията през 1848 г Елисейският дворец става резиденция на президентите на републиката. След провъзгласяването на втората империя той става дом за настаняване на високопоставени чуждестранни личности. Тук са пребивавали кралски особи като британската кралица Виктория, руския император Александър Втори, турския султан Абдул Азиз.

По това време дворецът придобива и сегашния си облик. Френската държава отделя значителни финансови средства за превръщането му в една от най-удобните и блестящи резиденции в Европа. 

На последния етаж се намират личните покои на президента, а на долните са работните помещения. Личният кабинет на президента е разположен в Златния салон, украсен с разкошна мебел в стил барок и стенописи.

След 1879 г. дворецът е бил обитаван от 23-ма президенти. Охраната му осигуряват войници от Републиканската гвардия - специално подразделение на жандармерията.