Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години, обясни пред БТА бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова по повод случая на летището във Варшава.

"За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика.В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах", разказа тя.

"Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи", посочи Поптодорова.

Тя се е легитимирала с дипломатическия си паспорт пред властите.

"Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се, нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си", заяви дипломатът.

Днес по обяд новината дойде от полското радио Ер Ем Еф. От редакцията на медията потвърдиха за bTV задържането и се позоваха на източник от полицията за причината  - кражба на козметика на стойност над 700 лева. Говорителят на летището във Варшава не отрече.  

Елена Поптодорова има 41 години и 9 месеца стаж в Mинистерството на външните работи. Рангът й е посланик и от него произтича правото й на дипломатически паспорт, което е пожизнено.

Известно време е била личен преводач на бившия комунистически лидер Тодор Живков.

След 1990 г. Поптодорова беше депутат  в 4 парламента, и има два мандата като посланик във Вашингтон.