Пътят Ел Камино преминава през Франция и Испания, до мястото, където се твърди, че се пазят мощите на Свети Яков- един от любимите ученици на Христос.

Смята се, че това е пътят за духовно извисяване. А човек трябва да тръгне по него, когато е готов. Никога по- рано и никога по- късно.

Ел Камино започва във Франция, а Крис тръгва на автостоп от Благоевград.

20-годишен младеж от Благоевград е пътувал на стоп до Франция. След това е тръгнал пеша. Разказва, че от Сей н Жен е тръгнал пеша.

„Това е една от началните точки на Камино де Сантяго. От Сейн Жен вървях до де Сантяго, което са някъде около близо 900км, 800 и нещо, двайсет дни, цяла Испания”, разказва младежът. Срещнал е много хора, които също са пътували на стоп като млади, с които е провел интересни разговори.

По пътя е следвал маркировката на маршрута, срещал се с хора, тръгнали на същото изживяване, спял е в малки хотели, хижи или под звездите. А още първата нощ е прекарал в горичка в Сърбия.

Смята се, че Ел Камино минава точно под Млечния път и черпи енергия от звездите. Още от древността хората знаели, че енергията на Камино тласка човека към размисли за смисъла на живота и към себепознание.

„Когато се срещнеш с нови хора, те са един вид огледало, в което ти може да видиш себе си. И виждайки себе ти търсиш нов въпрос. Защото новия човек ти представя нова гледна точка за тебе”, разказва за преживяванията си Кристиян.

Младежът е минавал средно по 40 км на ден с 25- килограмова раница на гърба в продължение на месец и половина. Разказва, че е видял и доста забележителности. „Имаше много катедрали, които са изключително интересни. Имаше много замъци. В българия нямаме толкова добре запазени замъци.Имаше замък в Пунферада, който беше най-хубавия замък, който съм виждал”, допълва още Балабански.

След достигането на крайната си точка Барселона, младият мъж се е върнал в България. Сега обмисля нова дестинация. Може би това ще бъде Африка.